top of page

Een laatste eerbetoon; het dragen van uw dierbare

Het dragen van een overledene tijdens de uitvaart is een eeuwenoude traditie. Het dragen van de overledene is meer dan alleen het fysiek dragen, je werkt als familie of vrienden samen om het gewicht van het verlies te delen. U deelt een inspanning om de overledene te eren en hem of haar naar de laatste rustplaats te begeleiden.


Een vrouw legt bloemen op een grafsteen

Er zijn verschillende vormen van dragen:

  1. Vaak wordt de kist (mand of baar met wade) gedragen op de schouders van de nabestaanden, bijvoorbeeld door familie of vrienden. Maar hiervoor kunnen ook professionele dragers ingezet worden. Het dragen van de kist op de schouders gebeurd met minimaal 6 dragers.

  2. Ook is het mogelijk de kist te dragen, hierbij wordt deze niet op de schouder getild maar gedragen in de handen. Ook dit kan door de nabestaanden of professionele dragers gedaan worden. Het dragen van de kist in de handen is ook het meest praktisch met minimaal 6 dragers.

  3. Mocht dragen of het dragen op de schouders niet tot de mogelijkheden of wensen behoren dan wordt de kist op een rijdende baar geplaatst waardoor deze met (minimaal) 2 personen begeleid kan worden.

 

De officiële dragers zijn niet meer de, enkel mannelijke, dragers zoals u deze wellicht van vroeger kent. De dames en heren dragen formele kleding maar als u het wenst kunnen zij uw dierbare dragen in een eigentijdse stijl, bijvoorbeeld een mooie spijkerbroek en een wit overhemd, begeleiden naar de laatste rustplaats..


Het dragen van de overledene tijdens de uitvaart blijft een traditionele traditie die de symboliek van liefde, respect en verbondenheid laat voelen. In deze eeuwenoude handeling vinden nabestaanden troost, kracht en een diepe betekenis in het afscheid nemen.

Wij informeren u graag over de mogelijkheden, u kunt hiervoor contact opnemen via email: info@finesse-uitvaart.nl of telefonisch via 0345 – 22 85 37

Comments


bottom of page