top of page

Wat gebeurt er met uw social-media accounts na uw overlijden?

Bijgewerkt op: 14 mei

Iets waar u wellicht niet over na wilt denken, maar toch is het goed om hierbij stil te staan. Want tegenwoordig hebben wij allemaal diverse online-accounts en deze blijven allemaal bestaan als wij overlijden. Willen wij dit?


Een stevige hand om iemands arm

Om te voorkomen dat uw nabestaanden een keuze moeten maken wat er met uw accounts gebeurt, is het verstandig hierover na te denken en dit te noteren in een "laatste wensen boekje".

 

Facebook en Instagram hebben de mogelijkheid om de pagina, na overlijden, een herdenkingsstatus te geven. Zo kunnen uw nabestaanden de vele foto's en herinneringen die hier staan nog inzien en kunnen uw online-vrienden een post achterlaten op uw pagina.

 

LinkedIn, Twitter, Pinterest en Google hebben deze mogelijkheid niet en hier zal het account verwijderd moeten worden, daarvoor is vaak een overlijdensakte nodig. Wij hebben de links van de diverse social-media kanalen beschikbaar voor families om deze herdenkingsstatus aan te maken of het account te verwijderen.

 

Goed om eens over na te denken en vast te leggen. Dit vastleggen kan bij een notaris, hij/zij heeft voor uw digitale nalatenschap een social media testament of digitale kluis. Hierin leg je het volgende vast:

  • welke online profielen u heeft

  • al uw gebruikersnamen en wachtwoorden

  • wat er na uw overlijden mee moet gebeuren, denk aan de gedenkpagina of verwijdering van de pagina

  • wie is uw social media executeur, één van uw nabestaande of de notaris

 

Maar u kunt natuurlijk ook zelf een lijst bij houden van alle sites waar u een profiel of account heeft. Bewaar dit op een plek die makkelijk vindbaar is voor uw nabestaanden.

 

Comments


bottom of page