top of page

Manden, opbaarplanken en lijkwaden

Lees hier meer over de diverse mogelijkheden voor manden, opbaarplanken en lijkwaden. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.

Manden, opbaarplanken en lijkwaden

De meeste mensen worden in een tradiotionele kist begraven of gecremeerd. Soms kiezen mensen voor een mand of lijkwade. De manden worden gemaakt van diverse materialen, wilgentenen, bamboe of bananenblad. 


Een lijkwade is een doek om de overledene in te wikkelen. Door het wikkelen in een wade is een overledene toenaderbaar, dichtbij en zacht. De wade is gemaakt van zacht en natuurlijk materiaal. Het wikkelen van de wade is een dierbaar ritueel. Door dit zelf te doen neemt u bewust afscheid. Het is mogelijk om de wade elke dag een stukje verder te sluiten, een mooi symbolisch verloop richting het afscheid. Ook de favoriete sprei of deken van uw dierbare kan hiervoor gebruikt worden.


De lijkwade wordt gebruikt in combinatie met een baar van hout of wilgentenen. De takkenbaar of schaal van wilgentenen worden met de hand gevlochten van snoeihout, een duurzame keuze.


De lijkwades van katoen, hennep of zijde. Wij kunnen u alles vertellen over de mogelijkheden en de kosten. 


Mand van bamboe (bekleding katoen)
Mand van wilgentenen (bekleding katoen)
Mand van pitriet (bekleding katoen)
Mand van Abaca (bananenboom stam, bekleding katoen)
Wade en opbaarplankbottom of page