top of page

Thanatopraxie (lichte balseming)

Lees hier meer over thanatopraxie (lichte balseming).

Thanatopraxie (lichte balseming)

Wat is Thanatopraxie?

Thanatopraxie is een lichte balseming en zal het menselijk lichaam tijdelijk conserveren na overlijden. De ontbinding en bacteriegroei wordt geremd. Koelen van het lichaam is door toepassing van de lichte balseming niet meer nodig en de omgevingstemperaturen hebben minder invloed op de opbaring.


De techniek van permanent balsemen en licht balsemen is hetzelfde. Het verschil zit in de concentratie van de conserverende vloeistof. Bij de lichte balseming wordt er een lagere concentratie vloeistof gebruikt zodat het lichaam in de loop van dagen de vloeistof afbreekt en het natuurlijke proces het langzaam overneemt. Het lichaam is tijdelijk geconserveerd.


Alle vloeistoffen zijn volledig biologisch afbreekbaar en vormen geen belasting voor het milieu. Het is dan ook geen probleem om een lichaam licht te balsemen en op een natuurbegraafplaats te begraven.

 

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

Het beste is dit uit te leggen aan de hand van het voorbeeld van de nierdialyse. Bij een nierdialyse wordt het bloed buiten het lichaam gebracht, gereinigd en weer terug in het lichaam gebracht. Bij de lichte balseming wordt, anders dan bij de nierdialyse, een balsemvloeistof teruggebracht die de ontbinding tijdelijk stillegt/vertraagt. Hiervoor wordt een kleine incisie in de hals gemaakt en een klein gaatje onder het borstbeen.

 

Waarom Thanatopraxie?

Het zien en herinneren van de overledene is een belangrijk onderdeel in het rouwproces. Voor veel nabestaanden is het moeilijk te verwerken als zij hun dierbare niet meer kunnen zien, thuis kunnen houden tijdens de opbaring of dat het lichaam van hun dierbare achteruit gaat door de lichaamsconditie, het afgelopen ziekteproces of omgevingsfactoren. Dankzij de lichte balseming is de kans dat een opbaring goed gaat tot aan de dag van de uitvaart aanzienlijk groter dan bij een opbaring met koeling. Er is geen koeling meer nodig. Hinderlijk gebrom van de motor van de koelinstallatie en ijsvorming rondom het lichaam zijn verleden tijd. Er kan een opbaring plaatsvinden bij kamertemperatuur. Nabestaanden kunnen in een warme ruimte in alle rust afscheid nemen van hun dierbare.


Ook de buitentemperatuur speelt een minder grote rol bij een thuisopbaring. Bij warme buitentemperaturen kan de overledene gewoon thuis opgebaard worden, bij hoge temperaturen is inzet van een airco wel aan te raden. Echter doordat het lichaam niet meer gekoeld hoeft te worden zal dit niet meer zo koud aanvoelen wat het aanraken van de overledene prettiger maakt.


Wat kost de behandeling?

De kosten van een lichte balseming en koeling zullen niet veel van elkaar verschillen. Dit komt omdat er geen koelapparatuur gehuurd hoeft te worden.


Is het geschikt voor mij of mijn dierbare?

Het afwegen van de voor- en nadelen is persoonlijk. Wij kunnen u helpen door de juiste informatie te geven waardoor u een goed overwogen beslissing kunt nemen.


Ervaren thanatopracteurs

Kijk voor meer info op de website van HQ-thanatopraxie. Hier vindt u ervaringsverhalen van nabestaanden.


bottom of page